Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bridgetown - hlavní město Barbadosu

Hlavním a zároveň i největším městem Barbadosu je Bridgetown, který je domovem pro necelých 100 tisíc lidí. Tato energická karibská metropole ležící na jihozápadním pobřeží ostrova je významným obchodním střediskem. Pro své celoročně teplé klima, krásné pláže a velkou koncentraci památek je vyhledávaným cílem turistů.

ZÁJEZDY NA BARBADOS NA SVĚTADÍLECH

Bridgetown bylo založeno v roce 1628 pod názvem Indian Bridge. Během staletí své existence bylo několikrát vážně poničeno požáry a hurikány, které čas od času sužují celý ostrov. Za centrum města je dnes považováno okolí Careenage, což je přístav nacházející se u ústí řeky Constitution, kde Angličané v minulosti postavili kamenný most. K molu je dnes v těchto místech přivázáno jen několik rybářských člunů a výletních lodí. Kdysi právě zde bývaly lodě nakláněny na bok, aby bylo možné jim očistit trup, který se anglicky řekne „careen“. V současnosti najdete v Careenage spoustu pobřežních kaváren, které dotvářejí atmosféru místa. Lidé sem přicházejí posedět, odpočinout si a pozorovat dění kolem sebe.

Nejvýznamnějším místem Bridgetownu je National Heroes Square, tedy Náměstí národních hrdinů, rozkládající se na pravém břehu zátoky. Ještě donedávna bylo náměstí známé pod názvem Trafalgar Square. Náměstí obklopuje komplex veřejných budov postavených z korálového vápence. Mezi nimi se nachází i House of Assembly (Dolní sněmovna), sídlo barbadoského parlamentu. Přestože budovy pochází z 19. století, historicky první shromáždění zákonodárců se v těchto místech konalo už v roce 1639.

Ulicí St. Michael´s Row se dostanete k St. Michael´s Cathedral, která v minulosti prošla několika přestavbami. Stojí na místě původního kostela z roku 1625 a její současná podoba pochází z roku 1831. V roce 1751 se v této katedrále údajně modlil sám George Washington, když se měl vydat na svou jedinou cestu mimo území Spojených států amerických. Washingtonovi bylo v tu dobu pouhých 19 let, když se svým bratrem Lawrencem vplul do zálivu Carlisle Bay. Toho času byl Bridgetown největším anglicky mluvícím městem na světě - mimo Británii.

Oba bratři byli během návštěvy ostrova Barbados ubytovaní v domě Bush Hill House na Garrison Savannah. Toto místo v minulosti sloužilo vojenským přehlídkám, v současnosti slouží pozemek jako běžecká a malá dostihová dráha, kde se pořádají víkendové závody. Nedaleko se nachází několik budov z 19. století, mezi nimiž vyniká elegantní Main Guard (Hlavní stráž), známá rovněž jako Savannah Club. K vidění je také bývalá kasárna a rozpadající se hradby pevnosti Fort Charles ze 17. století. Taktéž si můžete prohlédnout základy pevnosti St. Anne´s Fort z roku 1704. Tato pevnost se svého dokončení nikdy nedočkala.

Největším nákupní a obchodní částí města je ulice Broad Street vedoucí z náměstí National Heroes Square. Staré koloniální budovy s okrasnými železnými balkony jsou zde zastiňovány moderními kancelářemi a obchodními domy. Několik bloků odtud najdete jednu z nejvýznamnějších památek Bridgetownu a tou je růžovobílá bridgetownská synagoga. Jde o první synagogu na Barbadosu, která byla založena židovskými přistěhovalci z Brazílie a vysvěcena roku 1654. Židovská komunita na ostrově velmi prosperovala a v polovině 17. století se dost rozrostla. Mohla za to svoboda náboženského vyznání. Původní synagoga byla z větší části v roce 1831 zničena hurikánem, o dva roky později ji však nahradila synagoga nová, kterou se podařilo dochovat dodnes. Tato nádherná gotická stavba stále slouží svému původnímu účelu a mnohými je označována za jeden ze zázraků Barbadosu.

Několik krásných městských domů pocházejících z 19. století si můžete prohlédnout v městské části Bayville. Domy jsou hezky stíněny palmami a mangrovníky, tak na první pohled ani nejsou vidět jejich zdobné vyřezávané lemy oken, střech a verand. V Bridgetownu neopomeňte navštívit Muzeum Barbadosu, které je situováno ve staré budově vojenské věznice. Muzeum představuje návštěvníkům přírodu Barbadosu, seznamuje s původními indiánskými obyvateli ostrova, tehdejší i nynější kulturou.

V Aall Gallery jsou k vidění vzácné staré mapy, včetně druhého vydání původní mapy Barbadosu od Richarda Ligona z roku 1657. Na mapě je vidět ostrov pokrytý nejen původními lesy, ale také úhledně seřazené plantáže a vnitrozemí s pobíhajícími divočáky.

V Chancellor Gallery (Soudcovské galerii) si pak máte možnost prohlédnout malou, ale hodnotnou sbírku vojenských památek. V Cunard Gallery (Cunardově galerii) je zase vystavená opravdu fascinující sbírka rytin pocházejících ze 17. a 18. století.

- jap -

Článek byl zobrazen 5 694 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko